Skilferdeeg

 

 

Lyk my Jan van Niekerk is nie nie ‘n kok van formaat nie, maar ook ‘n bakker van formaat.
Wanneer jy skilferdeeg maak, kry jy die beste resultate as jy en alles om jou, koel bly. Jou kombuis moet koel wees, jou bak moet koel wees, jou mes waarmee jy die botter smeer, jou hande moet altyd koel wee sanders raak jou botter olierig. Probeer ‘n marmer deegblad, hulle bly altyd koel, ander moet jy ‘n houtblad gebruik.
4 E Sonneblomolie
3 ½ k Koekmeel
2 t Sout
1 k Yswater
375 g Botter
½ k Meel
Roer die olie by die meel en meng goed. Voeg die sout en yswater by en werk dit goed in. Druk die deeg aanmekaar met jou hande. As daar nog ‘n bietjie meel in die mengbak oorbly,kan jy nog ‘n paar druppels water bygooi en dit ook by jou deeg inwerk. Jy moet nou ‘n ronde stuk deeg hê wat nie ‘n gladde tekstuur het nie. Die deeg dal later self regkom. As die deeg aan jou hande kleef, is dit ten at en moet jy nog ‘n bietjie meel byvoeg.Strooi ‘n bietjie meel reg rondom die stuk deeg en draai toe in waspappier. Sit dit in ‘n plastieksak en bêre vir een uur in die yskas.
Na een uur moet die botter bygevoeg word. Jy gaan so te werk:
Sny die botter in bloke en slaan dit sag metjou rolstok. Moenie die botter verhit om dit sag te maak nie, onthou dit moet koel bly. Werk nou die halfkoppie meel by totdat die mengsel maklik kan smeer. Strooi meel oor jou hande en druk-druk-druk die deegplank sodat jy ‘n reghoek van 50 cm by 20 cm kan kry. ( Moenie die deeg uitrol nie) Smeer die botter en meelmengsel oor twee derdes van die deeg. Moenie tot op die rante smeer nie, dan gaan die botter langs die kante uitpeul. Vou die ongesmeerde derde oor die middelste gesmeerde derde. Vou dan die ander derde oor sodat dit op die ongesmeerde gedeelte lê. Jy het nou die eerste vou voltooi en sal drie lae deeg en twee lae botter hê. Die deeg gaan op die end vier keer gevou word.
Rol met jou rolstok oor die lengte van die deeg. Rol versigtig sodat jou deeg nie breek nie. As dit dalk breek, strooi bietjie meel oor die las. Sorg dat die deeg ‘n presiese reghoek van 50 cm by 20 cm is. Vou die kante binnetoe, sodat die punte in die middle bymekaarkom. Jou tweede vou is voltooi en jy sal nou nege lae deeg en agt lae botter hê. Druk twee duikies in die deeg met jou vinger sodat jy kan onthou dit was die tweede vou.Draai die deeg in waspapier toe en sit in plastieksak. Laat weer vir een uur in die yskas om koud te word.
Nou begin juy met die derde vou. Strooi weer ‘n bietjie meel oor die deeg en rol dit in die lengte af sodat jy weer ‘n reghoek van 50 x 20 cm het.Vou boonste derde oor die deeg en vou die onderste derde weer daaroor om derde vou te voltooi. Draai die deeg sodat dt in die lengte voor jou lê met een mal kant aaste aan jou. Rol die deeg vinnig in ‘n groter reg
Hoek. Vou die boonste en onderste derdes soos voorheen oormekaar om die vierde vou te voltooi. Druk vier duikies, draai toe soos voorhee en bêre in yskas vir ten minste twee ure. Jy kan nou die deeg uitrol en ‘n stuk afsny vir jou hoenderpastei. Die res is genoeg vir ‘n melktert.
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2,360 times, 1 visits today)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *