Braaivleis

Die manier van vleis gaarmaak oor ‘n oop vuur is al so oud soos die berge. In die Bybel is daar al beskrywings aan die Israeliete gewees hoe om offers te bring en nog ‘n goeie voorbeeld is van die paasfees se skaap wat moes gebraai word net voor die uittog uit Egipte.. Vandaar kan mens maar sê is die vet in die vuur. Die Voortrekkers het ook die kuns bemeester om potjie te maak en om vleis te braai.

So is die kuns en die smaak van braaivleis aan ons oorgedra. Maak nie saak waar in die wêreld is daar Suid Afrikaners nie, ‘n mens sal orals die reuk van braaivleis kry. In Amerika moet mens nie te opgewonde raak wanneer jou buurman jou uitnooi na ‘n Barbeque toe nie. Want hulle braai net hamburger patties en Hot Dog worsies. 

Die Amerikaners ken die kuns van braaivleis natuurlik aan hulle self toe. Volgens hulle is braaivleis gereeld geëet deur die Cowboys wat rondgetrek het met hulle beeste. Die lande waar braaivleis ook in hulle kulture ingegrawe is, is Argentinië en Australië. 

Elke mens wat braai het sy eie geheime manier en slag. Mense verskil en party sal se jy moet jou vleis bv 1 minuut aan die een kant braai en dan ‘n minuut aan die ander kant om dit te seël. Ander braai net en draai die vleis om wanneer hulle dink dat dit reg is om te doen. Ek het al op baie maniere gebraai en ek weet nie of dit my verbeelding is nie, maar ek proe nie eindelik verskille nie. 

Vir my lê die groot geheim by kwaliteit van die vleis wat jy braai. Indien jy goedkoop vleis braai kan jy verwag dat jy taai en onsmaaklike braaivleis gaan kry. Daar is ook mense wat beweer dat jy nie sout moet oorgooi terwyl jy braai nie anders gaan die braaivleis heeltemal taai wees. Ek kan hier ook nie ‘n verskil agterkom nie.

Maar vir die wat graag wil iets anders probeer of iets nuuts wil probeer hier is vir julle ‘n paar wenke.

Maak ‘n mengsel van Olyf olie, speserye sout en peper aan en marineer jou vleis daarin vir sowat 4 ure. Terwyl jy braai hoef jy nie sout en peper oor te gooi nie. 
Wanneer jy ‘n soet marinade gebruik moet jy meer gereeld omdraai anders sal jou marinade brand.
Om te keer dat jou vuur opvlam sny ‘n koeldrank blikke (ons drink mos net koeldrank as ons braai) se deksel af en maak so ¾ vol water. Plaas in die middel van die kole. Die water sal kook en die stoom sal die vlamme onder beheer hou.

Elkeen hou mos daarvan om so ‘n bietjie te spog wanneer hy braai. Hier is so twee “spog” wenke. Hierdie wenke werk baie lekker wanneer die manne genoeg koeldrank gedrink het en daar so een of twee klein weddenskappe gemaak kan word.

Wanneer jy klaar gebraai het maak ‘n 2 L Coke bottel vol water en plaas in die middel van die kole. Pak sommer ‘n paar kole om die bottel en wag. Die water sal kook en jy sal kan koffie maak met die water. Die Coke bottel sal nie smelt nie. 
Niemand sal jou glo as jy sê dat jy ‘n eier kan kook sonder water op ‘n vuur nie. Terwyl jy braai kan jy ‘n eier of twee op die rooster gooi en dan gereeld omdraai. Wanneer dit eier gaar is sal die dop kraak. Dit gee die eier nogal ‘n redelike unieke smaak. 

Braaivleis is lekker en uniek. Eksperimenteer met verskillende soorte en snitte vleise. Doen wat vir jou lekker is en waarmee jy gemaklik is. 


Print Friendly, PDF & Email
(Visited 351 times, 1 visits today)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *