Ongewone Kosse

Wanneer dit by ongewone kosse kom sit ons nasie nie te ver van die tafel af nie. Hier dink ek maar net aan skaapkop eet, biltong en snaaks genoeg monkey gland sous. Die oorseese mense dink ons is barbaars om gedroogde vleis te eet. Hulle kan dit nie verstaan dat ons vleis ophang om droog te word en dan te eet nie. Daar is ook ‘n persepsie dat ons monkey gland sous maak van ape se kliere. Maar wanneer hulle eers die delikatesses proe en eet dan is daar geen keer aan hulle nie.

Maar dit is nie net by ons wat ons ongewone kosse eet nie. Die Japanese is bekend en beroemd vir hulle Sushi. Ek hoor dat ‘n goeie Sushi sjef  ‘n aantreklike salaris kan verdien. In een van die gewildste restaurante in Taiwan waar die mense tou staan elke aand om te eet, is die spesialiteit vis. Maar dit is nie snaaks nie. Sodra jy inkom in die restaurant is daar ‘n groot vis tenk. Jou aandete swem so voor jou verby en jy kies die mooiste en lekkerste vis. Hulle vang dan jou vis vir jou. En net hier hardloop die papaja  in die fan vas. 

Die sjef gooi die vis net so heel in die warm water en kook hom. Die vis word dan net so netjies opgesny in soveel porsies as wat daar mense in die geselskap is. Hier moet julle net let op my woordkeuses, nie oopgesny en skoongemaak nie maar opgesny met die derms en al. Die stuk wat jy in jou bord kry moet jy net so opeet met die derms en al. Of dalk kry jy die kop met oë. Jig is al wat ek kan sê.

Franse en Italiaanse sjefs is lief om hane kamme te gebruik om hulle disse mee te versier. Die hane kamme is blykbaar heerlik maar so effe aan die taai kant. Die Aborigines van Australië is versot om suiker miere en gekapte gemarineerde kangeroe sterte te eet. In Oos Europese lande en veral Rusland is beer poot en beer steak ‘n delikatesse. 

In veral Sjina is Haai vin sop weer baie gesog. Daar hou hulle ook van om gedroogde voël neste te eet. In Sjina of Taiwan is daar ook honderd jaar oue eiers te koop. Dit word geëet op baie spesiale geleenthede, soos bv wanneer ‘n groot sake transaksie afgehandel word.

Gebraaide sprinkane en mopanie wurms is weer konigskos in Afrika terwyl miere gedoop in sjokolade bo aan die gourmet lys is in Japan. In Europe is skilpad vleis weer gesog en in sekere dele van Amerika is krokodil vleis weer gesog. In Mexiko is bees balletjies gesog veral van die beeste wat gesneuwel het in stiergevegte. Die lekkerny word gebraai in botter en olyfolie en met verskillende souse bedien.

Gelukkig het ek nou die mees grillerigste peusel happies uitgelos. Maar as ek so na die snaaksste disse kyk sal ek maar by biltong en monkey gland sous hou. Die twee geregte waarvoor die res van die wêreld hulle neus optrek bly maar baie lekker en ek sal definitief nie my stukkie biltong ruil vir ‘n  bees balletjie nie.





  

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,073 times, 1 visits today)
Advertisements
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *