Smaak Verskil

In die fliek Octopussy sit James Bond aan die tafel. Voor hom word sy hoofmaal gesit, naamlik ‘n gebakte skaapkop. James Bond kyk geskok hoe sy gasheer die skaap se oog uithaal en eet. Net daar het die sterke James Bond sy eetlus verloor. So tussen hakkies hier by ons word ‘n skaapkop ‘n smiley genoem en ‘n halwe skaapkop ‘n half smiley. En die mense met ondernemingsgees verkoop smiley’s op Johannesburg se straathoeke koop.

Die studie van wat mense eet is ‘n baie interessante veld. Mense eet wat hulle voorvaders geëet het, biltong in ons geval, of hulle eet wat smaaklik vir hulle is of wat aantreklik lyk. Geur speel ook natuurlik ‘n rol in die keuse van voedsel. Ons eet kos ook as gevolg van ervarings wat ons gehad het. Baie kere sit sekere kombinasies ons ook af. ‘n Vriend van my is baie lief vir eiers en steak. Eendag het sy vrou vir hom ‘n Portugese steak gemaak, waar sy die eier op die steak gesit het, en die man het net sy  neus daarvoor opgetrek. 

Baie mense wat byvoorbeeld lief is vir aartappels, maar hulle is nie lief vir aartappel slaai omdat daar bv. uie in is nie. Maar hulle sal uie rou eet. Maar wee jou as jy die ui in hulle aartappelslaai sit. ‘n Sjef van ‘n groot restaurant in New Jersey maak gereeld Kalfs Niertjies gaar vir sy klante maar hyself sit nie sy mond daaraan nie. Iemand anders het aan my vertel dat hy eendag die Franse se spog dis Paddaboudjies geëet het. Sy mond het aan hom gesê dat dit heerlik is en net soos hoender proe maar sy brein het vir hom gesê dat dit ‘n padda se boudjies is. En net daar het hy opgehou om dit te eet. 

In ons land kan mens ook duidelik sien dat daar mense is wat as gevolg van geloofsoortuigings nie sekere voedsel eet nie. Soos bv die Jode wat net sekere dele van die bees of skaap mag eet. Natuurlik moet die skaap of bees ook op ‘n seker manier geslag word. Net so maak die Moslems ook. So tussen hakkies, dit is my persoonlike opinie dat die Jode en Moslems meer in gemeen het as wat hulle dink. Ander mense eet weer nie sekere voedsels nie omdat hulle nie die ware toedrag van sake ken nie. 

Mense sal nie swart peper eet nie omdat dit kwansuis in jou blindederm sal vassit. Nog ‘n mis konsepsie is dat as jy grondboontjies na sonsondergang eet jy maagkrampe sal kry. Daar is mense wat glo dat jy nie enige vloeistowwe moet inneem as jy eet nie. Baie keer affekteer die tipe van mis konsepsies ‘n mens in so ‘n mate dat jy neuroties daaroor raak. 

Dit is my persoonlike gevoel dat ‘n mens nie moet stagneer in wat jy eet nie. Probeer nuwe dinge en nuwe smake. Gaan eenkeer na ‘n Japanese restaurant en probeer net een stukkie sushi. Probeer net een keer om lewer te eet, as jy nog nooit dit geëet het nie. Wanner jy dalk weer eendag garnale gaarmaak, gooi sommer ‘n bietjie sjokolade sous oor. Probeer iets nuuts. Vergeet van al die voorskrifte van wat jy mag saam met wat eet. Vergeet dat die kenners sê dat jy nie rooiwyn saam met witvleis mag drink nie. Keer die reëls om en bewys die kenners verkeerd.

As ons na die Suid Afrikaanse bydraes kyk tot die wêreld se kos kas is dit vreemd vir ander mense. Biltong wat gedroogde rou vleis is, en ‘n sous wat ons, ons steaks in verdrink, naamlik monkey gland sous, en dan kom ons en ons trek ons neuse op vir sushi en slakke. 

Neem daardie eerste stap en verander net iets, en maak dit net eenkeer anders gaar as gewoonlik, en kyk wat is die reaksie van die mense om jou. Stuur gerus aan my julle anderse kos ervarings.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,239 times, 1 visits today)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *