Pasta – geskiedenis

Die eerste verwysing na pasta kom voor in ‘n kookboek van ‘n sjef genaamd Apicius. Sy kookboek het verwys na ‘n dis wat baie ooreenstem met Lasagna soos ons dit vandag ken. Wat dit so merkwaardig maak is dat die boek geskryf is omtrent met die geboorte van Christus. Daar is ook in ‘n Eskutraanse grafkelder toerusting gevind waarmee mense pasta gemaak het.

Die volgende verwysing na pasta kom voor in ‘n kookboek genaamd “The Art of Cooking Sicilian macaroni and Vermicelli” wat geskryf was deur Martino Corno. Dit wil verder voorkom of pasta lank voor die tyd in die Arabiese lande bekend was aangesien die Arabiere praat van “macaroni”. Van die Arabiese lande het dit versprei na Griekeland en Sicilië.

Alhoewel pasta lyk my sy oorsprong gehad het in die Arabiese lande was die stad Palerma gereken as die pasta hoofstad van die wêreld. Dit is hier waar droë pasta op ‘n klein skaal die eerste keer industrieel vervaardig is. Hierdie feit is opgeteken deur ‘n Arabiese geskiedkundige in 1150.

In die jaar 1279 het ‘n prokureur ‘n inventaris opgestel van ‘n afgestorwe persoon se besittings. In die inventaris staan daar “a basketful of Macaroni’s”. Ek wonder net wie het die macaroni ge-erf. Tussen 1244 en 1316 is daar verskeie dokumente wat praat oor vakmanne wat pasta maak. In 1574 is daar ‘n dokument opgestel getiteld “Rules for the Pasta-Masters’ Art Corporation”.

In die 17de eeu, in Napels, was kos nie juis goedkoop gewees nie. In die 1700’s is pasta gemaak deur deeg en water te meng met jou voete Die koning was nie daarmee gelukkig nie en masjiene is uitgevind om die deeg te knie en te vorm. Mense het honger gely in Napels. Die twee uitvindings het gehelp om die vervaardiging van pasta baie goedkoop te maak. Baie gou het die mense van Napels pasta gekoop en begin eet. Net daar het pasta toe die kos van die volk geword. Die ligging van Napels was ook van so ‘n aard gewees dat pasta uitgedroog kon word en onbepaald gebêre word.

Tot en met 1830 het die mense pasta net gaargemaak en geëet, sonder enige smaakmiddel of sous. Die tamatie het alles verander, wat tot en met die begin van die 1800’s is tamaties nie gebruik in Europese kookkuns nie. Met die koms van tamaties het alles verander. Tamaties is in tamaai potte gekook, en is met sout en so een of twee geurmiddels gegeur. Die straat kos smouse het die sous oor hulle pasta gegooi en dit verkoop.

In die laat 1800’s het die pasta makers begin om verskillende vorms van pasta uit te druk en te maak. In 1913 het Italië 70 000 ton pasta uitgevoer na Amerika toe. Maar toe begin die Amerikaners om die pasta masjiene in te voer en hulle eie pasta te maak. Hier weer het die Italianers gewen, want hulle was die enigste mense wat pasts masjiene gemaak het.

Watter Suid Afrikaanse huisgesin het nie sy eie geheime Macaroni en Kaas resep nie. Wat is lekkerder om ‘n bord pasta te eet, waar die pasta so verdrink in die ryk maar lekker roomsous, en die hope Parmasaanse kaas oorgestrooi. Vir heerlike Suid Afrikaanse pasta geregte probeer gerus om ‘n paar van Lochner de Kok se pasta resepte te kry. Saam met die resepte kom ‘n waarskuwing, as jy eers eenkeer van die pasta geproe het sal jy nooit weer iets anders wil eet nie.

Van die Midde Ooste na Italië na ons borde, dit is ‘n lang pad maar gelukkig het die kossoort ook vir ons behoue gebly.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 625 times, 1 visits today)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *