Prut-wenke 1 (Slow Cooker)

Kry só die beste uit jou prutpot-geregte:
• Moenie gevriesde vleis gebruik nie. Ontvries altyd vleis en hoender voordat jy dit in die prutpot sit.
• Gebruik kleiner stukke. Sny heel hoenders en groot stukke vleis in kleiner stukke om seker te maak dit word heeltemal gaar.
• Pak jou bestanddele in lae. Groente moet op die bodem en teen die kante van die pot gepak word en die vleis dan bo-op.
• Maak die prutpot minstens halfpad vol en nie meer as driekwart vol nie.
• Hou die deksel op. Elke keer as jy die deksel oplig, word die kooktyd met tussen 15 en 25 minute verleng.

Prutpot-wenk 2
• Begin VROEG GENOEG: As jy twee ure voor aandete eers wakkerskrik, gaan jou resultate teleurstellend wees – gewáárborg! HOE LANGER die kooktyd, HOE BETER ontwikkel die geure, hoe sagter is die vleis en hoe meer karamellisering is daar. Daai ekstra uur of twee in die prutpot maak al die verskil tussen net-net gaar (bleek en smaakloos), of val-van-die-been-af sag en geurig!

Prutpot-wenk 3
• SMEER/VOERING JOU POT: As jy die prutpot se binnekant met ’n kleefwerende kossproei bespuit of met botter of olie smeer voordat jy dit met kos vul, is die skoonmaak agterna sommer kinderspeletjies! ’n Handige ding is ‘n ‘spritzer’: vul met kookolie en bespuit jou pot 1-2-3. Aluminiumfoelie kan gebruik word om groter vleisstukke saam met die groente in toe te draai: behalwe dat jy die pot beskerm, is die vleis heerlik sappig. In Amerika kry ’n mens ‘crockpot liners’, maar jy kan ook baksakkies gebruik: bietjie duur, maar handig wanneer jy jou pot kos na ’n geleentheid moet vervoer: bind bloot die nek toe en niks sal uitmors nie!

Prutpot-wenk 4
• DROëBONE MOET VOORAF GEKOOK word: Sekere rou peulgewasse soos rooi ‘kidney beans’ (so ook SOJABONE) bevat die TOKSIEN phytohaemagglutinin wat nie deur die lae hitte van ’n prutpot vernietig word nie. Week die bone vooraf vir ten minste 6 ure. KOOK 10 MINUTE VINNIG om die toksien te vernietig. Spoel af en plaas dan saam met die ander bestanddele in die prutpot.

Prutpot-wenk 5
• RAAK ONTSLAE VAN VET: Kos wat in olie swem is allermins aptytlik – OF gesond! Verwyder vooraf enige hoendervelle en sigbare vet, of laat vetterige vleis/maalvleis eers bietjie uitbraai in ’n pan. Teen die einde van die kooktyd kan jy dan die vleissouse uit die prutpot afgooi en die vet afskep voor jy dit weer in die pot teruggooi en volgens jou voorkeur verdik. Of gebruik ysblokkies: die vet klou onmiddellik daaraan vas. Skep dadelik af voor die ys smelt en gooi by jou dierasies se pap of korrels.

Prutpot-wenk 6
• BRAAI/VERBRUIN: Vir bredies is dit NIE NODIG om uie en vleis vooraf te braai nie. Jamie Oliver het verskeie toetse gedoen en bevind daar’s geen smaakverskil in die eindproduk nie. So spaar jouself die ekstra moeite en vuil skottelgoed! Plaas jou vleis en groente NET SO ROU in die prutpot.

Prutpot-wenk 7
• MAALVLEIS: Moet liefs vooraf VERBRUIN word, anders vorm dit klonte. Dreineer om van die oortollige vet ontslae te raak. (Ek het dit nie gedoen nie – het dit so ’n paar keer tydens die gaarmaakproses geroer, want dit HET klonte gevorm!) Vir ’n MAALVLEISGEREG, plaas die rou maalvleis saam met al die geurmiddels in die prutpot. Of maak FRIKKADELLE volgens jou gebruiklike resep: plaas net so rou in die prutpot en bedek met enige souserigheid van jou keuse. Of vorm in ’n ‘meat loaf’ en draai toe in foelie. Kook vir 6 – 8 ure op LOW.

Prutpot-wenk 8
• BRAAISTUKKE/BOUDVLEIS: Groter stukke vleis moet verkieslik in twee verdeel en vooraf in ’n warm pan verseël word om die vleissappe binne te hou tydens die gaarmaakproses. As jy bang is dat dit sal droogkook of brand, plaas dit bo-op ’n laag aartappels: sny die aartappels in die lengte deur en plaas met die plat kante onder in die prutpot. Plaas dan die ander groente bo-op, gevolg deur die vleis. Vryf die vleis vooraf in met botter, knoffel en geurmiddels – niks verder is nodig nie. Kook vir 4 – 6 ure op HIGH, of 8 – 10 ure op LOW. (Aldus Jenny Morris, die ‘Giggling Gourmet’.)

Prutpot-wenk 9
• WORTEL- en KNOLGROENTE: Sny aartappels, wortels en rape in KLEIN, EWE GROOT STUKKE sodat alles min of meer dieselfde tyd sal gaar word. Plaas ONDERIN die bak, met die ander bestanddele bo-op. Dit sal verseker dat die groente in die kossappe sagkook. (As jou aartappels nie wil sag kook nie, is dit waarskynlik omdat dit nie deur kos of vloeistof bedek was nie.) Groente soos murgpampoentjies of sampioene wat vinnig gaar word, kan ’n halfuur tot ’n uur voor opdientyd bygevoeg word.

Prutpot-wenk 10
• VLOEISTOF: Die vloeistof dien as geleier van die geur en hitte en verseker dat al die kos teen dieselfde temperatuur gaar word. Dis meestal nie nodig om aan die begin van die gaarmaakproses vloeistof by die kos te voeg nie: Die kossappe kondenseer teen die deksel en val terug in die pot om SY EIE SOUSIE te vorm. Indien nodig kan jy wel later die vloeistof aanvul: hoe langer die kooktyd, hoe groter die risiko dat die kos kan droogkook. Soos wat jy jou prutpot leer ken, sal jy leer hoeveel vloeistof nodig is – alle potte verskil.

Prutpot-wenk 11
• HOENDER: Moet liefs nie ’n prutpot gebruik om HEEL HOENDER gaar te maak nie: Die binnekant van die hoender bereik nie vinnig genoeg ’n veilige temperatuur om die vermeerdering van bakterieë te verhoed nie. Verdeel die hoender eerder in kleiner porsies. As jy egter ’n vleistermometer het, kan jy gebruik dit om die interne temperatuur van ’n heel hoender te meet om seker te maak dat alle bakterieë gedood is.

Prutpot-wenk 12
• RYS: ’n Prutpot is ideaal om groot hoeveelhede rys gaar te maak: die korrels is lekker los en uitgeswel – nie klewerig soos op die stoof nie. Gebruik 2 koppies water en 1 t sout vir elke 1 koppie rys (2 ½ koppies water vir elke 1 koppie bruinrys). Kook 6 – 8 ure op LOW, of 2 – 3 ure op HIGH (gaan loer elke 45 min). Jy kan ook vars of bevrore GROENTE en geurmiddels byvoeg, maar voeg net ’n bietjie ekstra water by indien nodig. Vir ’n lekker neuterige, gesonde variasie, voeg ½ kop rou LENSIES en 1 ekstra koppie water by vir elke koppie rys wat jy gebruik. Of roer teen die einde gaar BONE by vir ekstra voedingswaarde.

POTGEBRAAIDE BEESVLEIS IN DIE PRUTPOT
Bestanddele: 1.5 kg stuk beesvleis (geskik vir potbraai) (vet verwyder), ‘n bietjie rooiwyn, ‘n 400g blik tamatiestukke – gebruik die beste kwaliteit wat jy kan kry; 3 knoffelhuisies, fyngesny; ‘n bossie vars kruie (roosmaryn, tiemie of basiliekruid is lekker), knippie suiker, sout en varsgemaalde peper na smaak.
Vinnige metode: Smeer die pot met ‘n bietjie olyfolie (dit maak die skoonmaak makliker). Plaas die knoffel, kruie en suiker in die pot. Sit die stuk vleis bo-op en giet die wyn en tamatie bo-oor.
(As jy meer tyd het: Verbruin eers die vleis aan alle kante in ‘n bietjie olyfolie in ‘n swaarbodem-kastrol op die stoof. Sit die vleis in die prutpot. Giet die wyn in die kastrol en laat opkook. Roer om al die lekker bruin aanpaksels op die bodem op te los. Giet die warm wyn oor die vleis.)
Kook op “LOW” vir sowat 8 tot 10 uur; draai die vleis een of twee keer om gedurende die kookproses. ‘n Halfuur voor die vleis bedien word, verwyder dit, sny in dun skywe en plaas terug in die sous. Proe die sous en voeg sout en peper na smaak by. Bedien met pasta, rys, kapokaartappels of brood.
Hierdie is ‘n goeie basiese resep. Varieer dit deur verskillende kruie te gebruik. Groente kan ook bygevoeg word – plaas dit op die bodem van die pot saam met die kruie en knoffel. Omdat die temperatuur so laag is, bly die vitamines in die groente behoue en die groente kook nie te pap nie.
Die groot geheim van prutpot-kookkuns is lekker sterk geurmiddels, anders is alles geneig om waterig en smaakloos te wees.

VARKTJOP EN PATAT IN PRUT POTBESTANDDELE
4 dik varktjops
1 koppie hoenderaftreksel
1 koppie gedroogde appelringe
4 patats
Geursmeersel:
1 eetlepel heuning
½ teelepel mosterdpoeier
½ teelepel gedroogde salie
• Smeer die varktjops met die geursmeersel.
Sit die tjops onder in ‘n prutpot (slow cooker).
Bedek dit met die appelringe en voeg die aftreksel by.
Laat dit teen “hoog” prut vir 4 ure.
Maak die patats toe in foelie. (Jy kan ook heuning oor die patat smeer as jy wil)
Bak in die oond teen 180 grade so 45 minute voor die tjops gaar is.

MAKLIKE BREYANI IN DIE PRUTPOT
Vir ‘n mooier bord kos, kan geelrys en rosyne ook gemaak word. Dan pak jy witrys, lensies en geelrys in lae. Moenie die spul meng nie, want as dit in lae gepak is en jy skep dit mooi uit lyk dit pragtig en die vleis lê dan bo-op die rys en lensie
BESTANDELE
½ koppie kookolie
2 uie, fyngekerf
1 teelepel knoffelvlokkies
2 teelepel breyani-mengsel
1eetlepel masala
1 eetlepel kerriepoeier
1 eetlepel borrie
2 kg gevriesde hoenderstukke
Sout na smaak
1 koppie kookwater
5 groterige aartappels, in groterige stukke gesny
2 eetlepels bruin suiker
250ml room
3 koppies gesoute rys, halfgaar en gedreineer
1 koppie gesoute bruinlensies, halfgaar en gedreineer
• Braai uie in kookolie tot bruinerig.
Seel die buitekant van die aartappels in olie en uiemengsel (dit voorkom dat aartappels fynkook).
Haal die aartappels uit en seel die vleis in die uiemengsel.
Gooi speserye en aartappels by en roer goed.
Voeg sout na smaak by.
Gooi die suiker en kookwater by die vleismengsel en sodra dit kook, skep dit in die prutpot.
Skep ‘n laag rys en dan ‘n dun lagie lensies bo-op vleismengsel en herhaal die lae. Die laaste laag moet rys wees.
Sit deksel op en sit op stadig vir 5 ure of hoog vir 3½ ure.
‘n Halfuur voor opdiening word die room bo-oor gegooi. (Plein joghurt kan ook gebruik word, maar die room is baie lekkerder)

Stadig gesmoorde varklies met lemoen-en-sojasous
1 kg varklies
1¼ k beesvleisaftreksel
½ k donker sojasous
¼ k mirin (Japannese ryswyn)
Sap en gerasperde skil van 1 lemoen
2,5 cm stuk vars gemmer, geskil en in repies gesny
2 knoffelhuisies, in skywe gesny
2 vars, klein rooi rissies
1½ e ligte bruinsuiker
4 steranys
1 kaneelstokkie
500 g Chinese groen groentes soos bok choy of choy sum, mooi afgewerk en gesny
Gestoomde rys, om te bedien
• Sny varklies in 12 stukke en plaas in ’n groot oondvaste kastrol.
• Voeg genoeg water by om dit te bedek.
• Bring tot kookpunt en prut stadig vir 20 minute.
• Dreineer en plaas die vleis in die prutpot.
• Voeg aftreksel, sojasous, mirin, lemoensap en -skil, gemmer, knoffel, rissies, suiker en speserye by.
• Voeg net genoeg water by om die vleis te bedek.
• Plaas op medium tot lae hitte, bedek en prut liggies vir 1 ½ ure.
• Verwyder die deksel en prut onbedek vir 25 minute.
• Voeg die groente by en kook vir nog vyf tot ses minute of tot groente net-net verlep is.

Groente-en-kekerertjie-kerrie
1 e olie
1 groot bruin ui, gekap
2 knoffelhuisies, fyngedruk
2 e kerriepoeier
3 t gemaalde komyn
800 g blikkie gekapte tamaties
½ k koue water
2 e suurlemoensap
300 g kekerertjies (chickpeas), gedreineer en afgespoel
150 g oranje patats, geskil en gekap
1 groot wortel, geskil en ge-kap
1 klein rooi rissie, gekap
250 g blomkool, in blommetjies gebreek
100 g knopiesampioene, gehalveer
250 g broccoli, in blommetjies gebreek
Gestoomde jasmynrys en ongegeurde jogurt vir bediening
• Verhit olie in ’n groot pan oor matige hitte en voeg die uie by.
• Kook terwyl jy heeltyd roer vir 2 tot 3 minute of totdat die uie sag is.
• Voeg knoffel, kerriepoeier en komyn by.
• Kook en roer vir ’n minuut of tot geurig.
• Roer tamaties by en laat prut totdat die sous verdik.
• Voeg water, suurlemoensap, kekerertjies en groente by.
• Stel hitte tot hoog en verhit tot kookpunt.
• Skep kerrie in die prutpot.
• Bedek en kook vir vier uur op hoog of vir ses uur op laag.
• Geur met sout en peper en skep die kerrie op die rys.
• Sit met ongegeurde jogurt voor

Sjokolade-kaaskoek
250 g-pakkie Nutticrust-beskuitjies
100 g botter, gesmelt
200 g bitter sjokolade, grofgekap
½ k (125 ml) room
500 g roomkaas
½ k (110 g) strooisuiker
3 eiers, geskei
1 t vanieljepeulpasta/pitjies van
1 vanieljepeul
½ k (125 ml) styfgeklopte room, vir versiering
Kors:
• Maak die beskuitjies fyn.
• Voeg botter by en meng goed.
• Smeer die bodem en kante van ’n 20 cm- ronde kaaskoekpan liggies en voer met bakpapier uit.
• Druk beskuitjiemengsel op die bodem en kante van die pan vas.
• Laat dit in die yskas staan terwyl jy die vulsel maak.
Vulsel:
• Plaas die sjokolade en eerste hoeveelheid room in ’n mediumgroot bak oor ’n kastrol kokende water.
• Roer liggies totdat die sjokolade gesmelt en ’n gladde, dik sous gevorm het (jy kan die sjokolade ook in die mikrogolfoond smelt, hou dit net fyn dop).
• Sit eenkant om af te koel.
• Klop die roomkaas en suiker saam totdat dit baie glad is.
• Voeg die eiergele en vanieljepasta/pitjies by en klop totdat dit goed gemeng en glad is.
• Klits die eierwitte in ’n skoon mengbak totdat sagte punte gevorm word.
• Vou dit in die roomkaasmengsel in.
• Vou die sjokolademengsel liggies in die kaaskoekmengsel in om ’n marmerstreepeffek te verkry.
• Gooi die mengsel in die pan met die beskuitjiekors.
• Giet twee koppies water in ’n prutpot oor ’n hoë hitte.
• Plaas die kaaskoek in ’n stoommandjie en sit dit in die prutpot.
• Sit die deksel op totdat die stoom opbou en verlaag na ’n mediumhitte vir 20 minute.
• Haal dit dan van die hitte af en laat die stoom ontsnap.
• Verwyder die kaaskoek uit die prutpot (dit moet nog effe drillerig in die middel wees).
• Laat staan vir ’n paar uur of oornag in die yskas. Sit met styfgeklopte room voor.

TAMATIEBREDIE IN PRUTPOT
125 ml water
2,5 ml bruinasyn
5 ml droë pietersielie
2,5 ml sout
820 gr tamatie-en uie-smoor (2 x 410gr blikke)
15 ml bisto
60 ml blatjang
15 ml bruinsuiker
6 middelslag aartappels, in kwarte gesny
1,2 kg beesvleis (stewing beef), in blokkies gesny
1 beesvleisaftrekselblokkie
swartpeper na smaak
Was vleis en plaas in prutpot. Voeg aftrekselblokkie, water, asyn, pietersielie, sout , peper en tamatiesmoor by. Plaas deksel op en kook vir 3 ure op hoog. Draai hitte af tot laag. Meng bisto, blatjang en bruinsuiker en roer by vleismengsel. Voeg aartappels by. Sit deksel op en kook vir 2 ure of tot aartappels gaar is. Bedien op kouskous of rys.

• Vleisstuk met sampioen-en- bruinuiesop in PRUTPOT
8porsies
250 gr sampioene in skyfies gesny (1 pakkie)
800 gr sampioenroomsop (2 x 400gr blikkies)
250 ml beesvleisaftreksel (1 koppie)
75 ml koekmeel
5 ml knoffelsout
2,5 ml sout
2,5 ml vars gemaalde swartpeper
Knypie paprika
Bietjie olie
1,8 kg beesroosterstuk (pot roast)
62 gr bruinuiesoppoeier (1 pakkie)
Meng meel, knoffelsout, sout, peper en paprika. Rol vleis in meelmengsel en braai in kastrol tot goudbruin aan buitekant. Plaas vleis in bord en verhit nog ‘n bietjie olie in pot en soteer sampioene vir 5 min. Gooi sop, soppoeier, aftreksel en sampioene in prutpot en roer goed. Skep vleis in pot, plaas deksel op en kook vir 6 ure op lae hitte.
Wenk: 2 koppies gevriesde groente kan 60 min voor gaarmaaktyd om is bygevoeg word. As jy haastig is kan prutpot vir 30min op hoog gedraai word

• Skaaptjops in tamatie-en-rooiwyn-sous in prutpot 4 porsies
410 gr gekapte tamaties (1 blik)
187 ml rooiwyn (¾ koppie)
125 ml water (½ koppie)
20 ml mielieblom (4 teelepels)
10 ml suiker (2 teelepels)
10 ml droë gemengde kruie
5 ml suiker (1 teelepel)
2 uie, gekap
8 skaaptjops
Sout en peper
Bietjie olie
Verhit olie en soteer uie saam met suiker in braaipan tot sag. Skep in prutpot. Verhit nog olie en braai tjops tot bruin en skep in pot. Strooi sout en peper na smaak oor. Voeg mielieblom by vet wat in pan agter gebly het. Meng tot glad en voeg wyn bietjie- bietjie by sodat dit nie klonte maak nie. Roer water, tamaties, suiker en kruie by. Verhit tot kookpunt. Giet verdikte sous oor tjops, plaas deksel op en kook vir 5ure op lae hitte.

• Hongaarse ghoelasj in prutpot 6 porsies
410 gr gekapte tamaties (1 blik)
250 ml beesvleisaftreksel
250 ml suurroom
2,5 ml vars gekapte knoffel
2 uie, gekap
15 ml koekmeel
7,5 ml paprika
1 kg beesvleisblokkies vir ghoelasj
Paar karwynsaadjies
Sout en peper na smaak
Bietjie olie
2 groot wortels, in dun skyfies gesny
1 rooi soetrissie, ontpit en in blokkies gesny
Verhit olie in kastrol, braai vleis vir ongeveer 5 min. Skep in prutpot. Gooi nog olie in pot indien nodig en soteer uie en knoffel tot sag, voeg meel, paprika, karwynsaad, sout en peper by en meng goed. Skep oor vleis. Meng tamatie en aftreksel en gooi oor vleis, plaas deksel op en kook vir 2 ure op hoog. Jy kan nog water byvoeg indien dit te droog is. Voeg wortels en rissie by en kook nog 1½ uur op hoog of tot wortels sag is. Sit ghoelasj saam met suurroom en rys of koeskoes voor.

• Groentesop in prutpot 6 porsies
1,5 kg groente, in blokkies gesny. (aartappels, preie, wortels, witwortels, rape ens.) OF sopmengsel wat klaar voorberei is.
2 uie, gekap
4 selderystingels, gekap
5 ml vars gekapte knoffel
1,5 lt warm groente- of hoenderaftreksel
45 ml tamatiepasta
2,5 ml worcestersous
5 ml droë gemengde kruie
2,5 ml droë pietersielie
2,5 ml droë basiliekruid
2,5 ml sout
1 lourierblaar
knypie fyn peper
Plaas uie, seldery, knoffel en groente in prutpot. Meng aftreksel, tamatiepasta, worcestersous, kruie, sout , peper en blaar, gooi in pot. Sit deksel op en laat prut op laag vir 6 tot 8 ure. Proe na kooktyd verstreke is en voeg nog smaakmiddels by indien nodig. Verwyder lourierblaar.

• Blatjanghoender in prutpot 6 porsies
375 ml mangoblatjang (1 bottel)
125 ml water (½ koppie)
30 ml bruinsuiker ( 2 eetlepels)
62 ml bruinuiesoppoeier ( 1 pakkie)
12 hoenderborsies, ontvel en ontbeen
Knypie rooipeper
Plaas hoender in prutpot. Meng res van bestanddele goed. Gooi oor hoenderstukke, plaas deksel op en prut vir 4 ure op lae hitte. Sit warm voor saam met kapokaartappels, rys of koeskoes voor.

• Sappige biefstuk en groente
6 porsies
1,5 kg beenlose beesroosterstuk (potroast)
Sout en peper
1 blik sampioensop
1 pakkie bruinuiesoppoeier
3 e water
Bietjie olie
2 uie, gekap
½ t vars knoffel, gekap
4 selderystingels, fyn gekap
2 t vars pietersielie, gekap
6 groot wortels, geskil en in dik skywe gesny
6 aartappels, in kwarte gesny
1 Was vleisstuk af en smeer met bietjie sout en peper. Plaas in prutpot.
2 Meng sop, soppoeier en water. Gooi by vleisstuk.
3 Plaas deksel op en kook op laag vir 6 uur.
4 As kooktyd amper verby is, verhit bietjie olie in pan en soteer uie, knoffel en seldery tot net sag. Voeg pietersielie by en soteer nog bietjie. Hou eenkant.
5 Wanneer 6 uur verby is voeg wortels en aartappels by. Skep uiemengsel bo-op. Plaas deksel op en kook verder op laag vir 2 uur of tot vleis sag is
Wanneer jy iets op hoog wil kook, gebruik omtrent die helfte van die aanbevole tyd wat dit gee om die gereg op laag te kook. Hou egter ‘n ogie oor die gereg, want dit kan maklik aanbrand

• OXTAIL IN SLOW COOKER
Serves 6….Slow Cooker settings: Low 7 to 9 hours or High 5 hours
2,5 kg oxtail, cut into slices 60 ml flour with salt and pepper to taste
50 ml oil
1 x 410 g can diced tomatoes
50 ml tomato paste
10 ml brown sugar
2 cloves garlic, minced
1 bay leaf
2 sprigs fresh thyme
2 sprigs fresh oregano
3 ml Grated nutmeg
salt and pepper to taste,about 5ml each
2 onions, chopped
2 sticks celery, sliced
2 large carrots, sliced
2 potatoes, peeled and sliced (optional)
750 ml beef stock
250 ml dry red wine
1. Dredge oxtail in seasoned flour. Heat oil and brown oxtail. Place oxtail in the slow cooker bowl and add all other ingredients except stock and wine.
2. Heat stock and wine to boiling. Add to the meat and vegetables. Place bowl in the slow cooker and cover with the lid. Cook for the recommended time, then serve with mashed potatoes and green vegetables.
3. To thicken the liquid, mix 15 to 30 ml cornflour with a little stock or wine. Stir the mixture into the casserole about 30 minutes before the end of the cooking time

2 • TAMATIEBREDIE IN PRUTPOT
125 ml water
2,5 ml bruinasyn
5 ml droë pietersielie
2,5 ml sout
820 gr tamatie-en uie-smoor (2 x 410gr blikke)
15 ml bisto
60 ml blatjang
15 ml bruinsuiker
6 middelslag aartappels, in kwarte gesny
1,2 kg beesvleis (stewing beef), in blokkies gesny
1 beesvleisaftrekselblokkie
swartpeper na smaak
Was vleis en plaas in prutpot. Voeg aftrekselblokkie, water, asyn, pietersielie, sout , peper en tamatiesmoor by. Plaas deksel op en kook vir 3 ure op hoog. Draai hitte af tot laag. Meng bisto, blatjang en bruinsuiker en roer by vleismengsel. Voeg aartappels by. Sit deksel op en kook vir 2 ure of tot aartappels gaar is. Bedien op kouskous of rys.

• Vleisstuk met sampioen-en- bruinuiesop in PRUTPOT
8porsies
250 gr sampioene in skyfies gesny (1 pakkie)
800 gr sampioenroomsop (2 x 400gr blikkies)
250 ml beesvleisaftreksel (1 koppie)
75 ml koekmeel
5 ml knoffelsout
2,5 ml sout
2,5 ml vars gemaalde swartpeper
Knypie paprika
Bietjie olie
1,8 kg beesroosterstuk (pot roast)
62 gr bruinuiesoppoeier (1 pakkie)
Meng meel, knoffelsout, sout, peper en paprika. Rol vleis in meelmengsel en braai in kastrol tot goudbruin aan buitekant. Plaas vleis in bord en verhit nog ‘n bietjie olie in pot en soteer sampioene vir 5 min. Gooi sop, soppoeier, aftreksel en sampioene in prutpot en roer goed. Skep vleis in pot, plaas deksel op en kook vir 6 ure op lae hitte.
Wenk: 2 koppies gevriesde groente kan 60 min voor gaarmaaktyd om is bygevoeg word. As jy haastig is kan prutpot vir 30min op hoog gedraai word

• Skaaptjops in tamatie-en-rooiwyn-sous in prutpot 4 porsies
410 gr gekapte tamaties (1 blik)
187 ml rooiwyn (¾ koppie)
125 ml water (½ koppie)
20 ml mielieblom (4 teelepels)
10 ml suiker (2 teelepels)
10 ml droë gemengde kruie
5 ml suiker (1 teelepel)
2 uie, gekap
8 skaaptjops
Sout en peper
Bietjie olie
Verhit olie en soteer uie saam met suiker in braaipan tot sag. Skep in prutpot. Verhit nog olie en braai tjops tot bruin en skep in pot. Strooi sout en peper na smaak oor. Voeg mielieblom by vet wat in pan agter gebly het. Meng tot glad en voeg wyn bietjie- bietjie by sodat dit nie klonte maak nie. Roer water, tamaties, suiker en kruie by. Verhit tot kookpunt. Giet verdikte sous oor tjops, plaas deksel op en kook vir 5ure op lae hitte.

• Hongaarse ghoelasj in prutpot 6 porsies
410 gr gekapte tamaties (1 blik)
250 ml beesvleisaftreksel
250 ml suurroom
2,5 ml vars gekapte knoffel
2 uie, gekap
15 ml koekmeel
7,5 ml paprika
1 kg beesvleisblokkies vir ghoelasj
Paar karwynsaadjies
Sout en peper na smaak
Bietjie olie
2 groot wortels, in dun skyfies gesny
1 rooi soetrissie, ontpit en in blokkies gesny
Verhit olie in kastrol, braai vleis vir ongeveer 5 min. Skep in prutpot. Gooi nog olie in pot indien nodig en soteer uie en knoffel tot sag, voeg meel, paprika, karwynsaad, sout en peper by en meng goed. Skep oor vleis. Meng tamatie en aftreksel en gooi oor vleis, plaas deksel op en kook vir 2 ure op hoog. Jy kan nog water byvoeg indien dit te droog is. Voeg wortels en rissie by en kook nog 1½ uur op hoog of tot wortels sag is. Sit ghoelasj saam met suurroom en rys of koeskoes voor.

• Groentesop in prutpot 6 porsies
1,5 kg groente, in blokkies gesny. (aartappels, preie, wortels, witwortels, rape ens.) OF sopmengsel wat klaar voorberei is.
2 uie, gekap
4 selderystingels, gekap
5 ml vars gekapte knoffel
1,5 lt warm groente- of hoenderaftreksel
45 ml tamatiepasta
2,5 ml worcestersous
5 ml droë gemengde kruie
2,5 ml droë pietersielie
2,5 ml droë basiliekruid
2,5 ml sout
1 lourierblaar
knypie fyn peper
Plaas uie, seldery, knoffel en groente in prutpot. Meng aftreksel, tamatiepasta, worcestersous, kruie, sout , peper en blaar, gooi in pot. Sit deksel op en laat prut op laag vir 6 tot 8 ure. Proe na kooktyd verstreke is en voeg nog smaakmiddels by indien nodig. Verwyder lourierblaar.

• Blatjanghoender in prutpot 6 porsies
375 ml mangoblatjang (1 bottel)
125 ml water (½ koppie)
30 ml bruinsuiker ( 2 eetlepels)
62 ml bruinuiesoppoeier ( 1 pakkie)
12 hoenderborsies, ontvel en ontbeen
Knypie rooipeper
Plaas hoender in prutpot. Meng res van bestanddele goed. Gooi oor hoenderstukke, plaas deksel op en prut vir 4 ure op lae hitte. Sit warm voor saam met kapokaartappels, rys of koeskoes voor.

• Sappige biefstuk en groente in Slowcooker
6 porsies
1,5 kg beenlose beesroosterstuk (potroast)
Sout en peper
1 blik sampioensop
1 pakkie bruinuiesoppoeier
3 e water
Bietjie olie
2 uie, gekap
½ t vars knoffel, gekap
4 selderystingels, fyn gekap
2 t vars pietersielie, gekap
6 groot wortels, geskil en in dik skywe gesny
6 aartappels, in kwarte gesny
1 Was vleisstuk af en smeer met bietjie sout en peper. Plaas in prutpot.
2 Meng sop, soppoeier en water. Gooi by vleisstuk.
3 Plaas deksel op en kook op laag vir 6 uur.
4 As kooktyd amper verby is, verhit bietjie olie in pan en soteer uie, knoffel en seldery tot net sag. Voeg pietersielie by en soteer nog bietjie. Hou eenkant.
5 Wanneer 6 uur verby is voeg wortels en aartappels by. Skep uiemengsel bo-op. Plaas deksel op en kook verder op laag vir 2 uur of tot vleis sag is
Wanneer jy iets op hoog wil kook, gebruik omtrent die helfte van die aanbevole tyd wat dit gee om die gereg op laag te kook. Hou egter ‘n ogie oor die gereg, want dit kan maklik aanbrand

• OXTAIL IN SLOW COOKER
Serves 6….Slow Cooker settings: Low 7 to 9 hours or High 5 hours
2,5 kg oxtail, cut into slices 60 ml flour with salt and pepper to taste
50 ml oil
1 x 410 g can diced tomatoes
50 ml tomato paste
10 ml brown sugar
2 cloves garlic, minced
1 bay leaf
2 sprigs fresh thyme
2 sprigs fresh oregano
3 ml Grated nutmeg
salt and pepper to taste,about 5ml each
2 onions, chopped
2 sticks celery, sliced
2 large carrots, sliced
2 potatoes, peeled and sliced (optional)
750 ml beef stock
250 ml dry red wine
1. Dredge oxtail in seasoned flour. Heat oil and brown oxtail. Place oxtail in the slow cooker bowl and add all other ingredients except stock and wine.
2. Heat stock and wine to boiling. Add to the meat and vegetables. Place bowl in the slow cooker and cover with the lid. Cook for the recommended time, then serve with mashed potatoes and green vegetables.
3. To thicken the liquid, mix 15 to 30 ml cornflour with a little stock or wine. Stir the mixture into the casserole about 30 minutes before the end of the cooking time

Slow cooker boontjie sop met spek
This Slow Cooker Beef and bacon Bean Soup is a hearty slow cooker soup recipe that always hits the spot. Savor the bacon and bean flavor combo and you’ll surely be saying this is one of the best soup recipes around.
Cooking Time: 8 hr 2 min
Ingredients
1 tablespoon vegetable oil
2 slices bacon
500gr stewing beef
2 tablespoons flour
1 medium onion, finely chopped
2 celery ribs, chopped
1 leek tops (the green part)
1 can cannellini beans
1 can pinto beans (groot bruin rooierige bone)
2 teaspoons dry thyme leaves
1/2 cup Worcestershire sauce
1/4 teaspoon cayenne pepper
1 1/2 liters water
salt and pepper to taste
Instructions
On medium high heat in frying pan crisp the bacon with oil for 2 minutes, then add onion and continue to cookuntil onion gets caramelized. Transfer to slow cooker pot.
Then flour the meat and caramelize it on one side in the same frying pan.
Add the meat to slow cooker pot and add beans with juices, chopped celery ribs, thyme leaves, Worcestershire sauce, cayenne pepper, salt, pepper and cover with water, add leek tops on top.
Pop the lid on and plug on high setting for 8 hours. Throw away leek tops when the soup is done. Serve with hearty rye bread and enjoy!

Slow cooker pork ribs
Ingredients
1.5 kg pork ribs
1 cup water
1/4 cup sherry
1 tablespoon Worcestershire Sauce
Salt and pepper
BBQ Sauce (your choice) I started with a 1/4 cup over the top of the ribs. Towards the end of the 10 hours I poured more BBQ sauce over the top.
Directions
1. Place ribs sitting up in the Slow Cooker
2. Pour ingredients over the ribs. I poured the BBQ Sauce last and then added a bit more right before I served the ribs
3. Cook LOW and slow for 10 hours in the slow cooker.

Slow cooker sjokolade mokka poeding
OOO MY GOODNESS – My sjokolade mokka poeding in die SLOW COOKER is klaar – Hier is die bewyse: die poeding is nie baie hoog nie, ek het 2 veranderinge aangebring – het 1 tl bakpoeier bygegooi en het die pecaneute vervang met gewone grondboontjies fyngekap. Dit is een STICKY TAAI SJOKOLADE POEDING WAT MENS NIE KAN OPHOU EET NIE – jy moet dit breek met bietjie vanilje roomys by – anders is dit te soet, maar lede: absoluut die moeite werd. Het dit presies ingehad vir 2 en half uur op Low – en vir half uur laat staan voor opdiening:
Slow Cooker Mocha Pudding Cake
Ingredients
• 1 1/3 cups sugar
• 1 cup all-purpose flour
• 1/2 cup butter, melted
• 4 large eggs, lightly beaten $
• 1/3 cup unsweetened cocoa
• 1/4 cup chopped pecans, toasted
• 2 teaspoons instant coffee granules
• 1/2 teaspoon ground cinnamon
• 1/4 teaspoon salt
• 2 teaspoons vanilla extract
• Vanilla ice cream (optional)
Preparation
1. Stir together all ingredients except ice cream in a large bowl. Pour into a lightly greased 3-quart slow cooker.
2. Cover and cook on LOW 2 to 2 1/2 hours or until set around the edges but still soft in the center. Let stand, covered, 30 minutes. Serve warm with ice cream, if desired.

Leg of Lamb in the Slow Cooker with Garlic and Rosemary
olive or canola oil, for cooking
1 bone-in leg of lamb
4-5 medium potatoes, chopped into chunks
1 head garlic, peeled
salt
a few sprigs of rosemary
about a wineglass full of red wine
Rub the oil all over the lamb and either brown it in a hot pan or throw it on the grill to get some colour. Meanwhile, toss all the potatoes and about half the garlic cloves into the bottom of your slow cooker.
Put the lamb on top of the potatoes, squish a few more cloves of garlic and rub it over the surface, then sprinkle with salt. Toss in a few sprigs of rosemary and pour some wine in around the potatoes, cover (if the bone sticks out, cover the lid with foil to seal in the heat) and cook on low for 6-8 hours. Carve the lamb and serve with the potatoes, finished with a squeeze of lemon, if you like. Serves 6-10

SLOW COOKER : LEG OF LAMB (LAMSBOUD)
Ingredients
1 leg of lamb, preferably bone out
1/4 cup olive oil
1/2 cup lemon juice
4 -6 garlic cloves, crushed
1 teaspoon dried oregano
1 teaspoon nutmeg
2 teaspoons dried mint
1 teaspoon sugar
1/4 cup white vinegar
Directions:
Using the crock pot’s ceramic dish, mix together oil, lemon juice, garlic, oregano and nutmeg.
Immerse leg of lamb into the mixture and cook on high for 6- 8 hours until falling apart.
Just before removing meat from crock pot, mix together mint, sugar and vinegar in dish and microwave for 30 seconds until vinegar is hot enough to melt sugar.
Remove meat to serving platter and pull apart with forks until you have chunky shreds of meat.
Drizzle over mint vinegar and serve piping hot.

OLD FASHIONED RICE PUDDING IN YOUR SLOW COOKER
Ingredients:
3/4 cup long-grain white rice
3 cups milk
3/4 cup granulated sugar
3/4 teaspoon ground cinnamon
1 pinch salt
1/3 cup butter, melted
sweetened whipped cream
Directions:
In a colander, rinse rice thoroughly under cold water.
Put in lightly greased slow cooker. I use a round, 3.5 to 4 qt cooker.
Add remaining ingredients, except for butter & whipped cream.
Stir to combine.
Pour butter over rice mixture.
Cover and cook on HIGH for 2 and 1/2 to 3 hours, until rice has absorbed the liquid.
When ready to serve, spoon into dessert bowls and top with sweetened whipped cream.

TAMATIE EN BEES BREDIE (PRUTPOT)
1,2 kg beesvleis (stewing beef)
1 beesvleisaftrekselblokkie
½ k water
½ t bruinasyn
1 t droë pietersielie
1 t sout
Swartpeper na smaak
2 x 410 g-blikke tamatie-en-uiesmoor
1 eetl bisto
4 eetl blatjang
1 eetl bruinsuiker
6 middelslag aartappels, in kwarte gesny
3 wortels in skywe gesny
2 uie grof gekap
(Ek neem gewoonlik net 1 blikkie tamatie en uie smoor en 1 blikkie heel tamaties)
1. Sny vleis in blokkies en verwyder enige bene. Was goed af onder lopende water
2. Plaas vleis in prutpot. Voeg aftrekselblokkie, water, asyn, pietersielie, sout, peper en tamatie-en-uiesmoor by. Plaas prupot se deksel op en kook vir 3 uur op hoog
3. Draai hitte af na laag. Meng Bisto, blatjang en bruinsuiker en roer by vleismengsel
4. Plaas aartappels en wortels en uie in pot. Sit deksel op en laat prut vir 2 uur op laag of tot groente gaar is.
Bedien met rys, stampmielies

BEES EN SAMPIOEN PRUTPOT BREDIE
800 gr Beesvleisblokkies
250 gr Sampioene, skyfies gesny
400 gr Sampioensop (1 blik)
2 Uie, gekap
3 wortels in skywe gesny
5 ml Vars gekapte knoffel
1 Rooi soetrissie, blokkies gesny
1 Groen soetrissie, blokkies gesny
5 ml Droë gemengde kruie
Sout en peper
Bietjie olie
Verhit olie in braaipan en soteer uie en knoffel tot sag. Voeg rissies by en soteer nog 3 min.
Skep mengsel in prutpot. Verhit nog olie indien nodig en braai vleisblokkies tot goudbruin. Geur terwyl braai met sout en peper. Skep gaar blokkies in prutpot. Plaas wortels en indien jy wil, ook aarrtappels bo-op vleisblokkies. Soteer sampioene in vet van braaipan tot sag. Voeg sop en kruie by. Verhit tot kooppunt. Gooi warm sous oor vleisblokkies en groente in pot. Plaas deksel op en kook 8 ure op lae hitte (low)

BROOD IN JOU PRUTPOT
Crock Pot Bread Recipe
By: http://busymomsmenuplan.blogspot.com/2012/07/how-to-make-homemade-bread-in-crock-pot.html
Make Simple Bread Dough and let rise for 1 hour. (gewone klaar voorafbereide brooddeeg bietjie deurgeknie sal ook werk)
Line crock pot (slow cooker) with 1 sheet of parchment paper folded in half (this is to prevent the bread from sticking to the bottom).
Place dough on parchment paper. Place lid on crock pot and cook on low for 1 1/2 hours (I usually check it halfway through).
Bread is ready when the crust is golden brown and delicious!!
If the crust is not golden brown enough:
Stick the bread under the broiler for 5 minutes or until it is the color you like, with the rack positioned in the middle of the oven.

ROMERIGE AARTAPPELGEBAK
Geskik vir PRUTPOT of OOND
(Magda du Plooy) (Lekker resepte vir die jongergeslag)
Die kombinasie van meel, botter en melk vorm vanself ‘n WITSOUSIE tydens die gaarmaakproses. (As jy vir ‘n spesiale geleentheid WIL spek en sampioene bysit, sal niemand jou keer nie!)
Vir ‘n groot prutpot (6 liter): verdubbel bestanddele
4 medium aartappels
5 ml (1 t) sout
grofgemaalde swartpeper
30 ml (2 eetl) koekmeelblom
15 ml (1 e) botter
250 ml (1 kop) melk/room
Opsioneel – Gooi gerasperde kaas oor
Sny aartappels in dun skyfies – nie nodig om af te skil. Pak ‘n lagie onderin ‘n gesmeerde prutpotbak of oondskottel. Strooi bietjie van die sout, peper en meel oor elke laag en stip met klontjies botter. Herhaal tot als opgebruik is.Gooi melk of room bo-oor. Plaas deksel op en bak +/- 2 ure op HOOG in prutpot.
Gewone oond: Bedek met foelie en bak +/- 1 uur by 180 grade C. Verwyder foelie en bak nog 15 minute tot goudbruin.

BBQ Ribs in Slow Cooker
Plaas vark ribbes, so 1-1.5 kg, in stukke gesny in slow cooker. Meng saam: 1 k water, kwart k sherrie of soetwyn, 2 E worcester sous en sout en peper. Gooi bo-oor ribbes en gooi dan enige BBQ sous van jou keuse oor, so halwe bottel, of na smaak. Stel slow cooker op “slow” en laat vir 8-10 ure kook. Bedien met koolslaai

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 8,360 times, 1 visits today)
Advertisements
 

2 thoughts on “Prut-wenke 1 (Slow Cooker)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *