Hete bliksem

INGREDIENTEN
1 kg aardappels
1 kg zure appels (goudrenetten)
500 g zoete appels (golden delicious)
4 dl runderbouillon (400 ml bees aftreksel)
40 g boter
300 g gerookt spek (een stuk, of plakken)
zout
zwarte peper

Hete bliksem is in Groningen zowel de aanduiding voor een mooie vrouw als de naam van een stamppot met appel, gerookt spek en flink wat peper. (As ek my vrou ‘n hete bliksem noem weet ek wat sy aan my gaan doen).

Voorbereiding
Schil de aardappels en snijd ze in dikke plakken. Snijd elke plak in vieren. Schil de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in acht stukken.

Bereidingswijze
Doe de bouillon in een ruime pan. Doe de aardappels in de pan en leg de appels erbovenop. De aardappels moeten nu helemaal onder staan en de appels net niet. Kook de aardappels ongeveer 25 minuten in een gesloten pan. Haal deze van het vuur, voeg peper en zout toe en roer alles flink door elkaar. Niet stampen, want het is het lekkerst als de appels nog een beetje heel zijn. Breng op smaak met de boter en wat zout en peper. Snijd het spek in reepjes en bak het aan op een hoog vuur.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 170 times, 1 visits today)
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *